Boravišna Radna Dozvola Državljanstva

Nastanjivanje i zapošljavanje hrvatskih državljana u Austriji.

Državljani RH imaju se pravo u svako doba slobodno nastaniti u Austriji. To, međutim, ne ide, ukoliko ne ispunjavaju potrebne uvjete. Hrvatski državljanin koji u Austriji želi boraviti dulje od turistička 3 mjeseca u komadu mora podnijeti:

  • zahtjev za izdavanje potvrde o prijavi (Anmeldebescheinigung) i to u roku od najdalje  4 mjeseca nakon nastanjenjaja
  • dokaze o novčanim sredstvima koja pokrivaju troškova života:

o plaći (potvrde od poslodavca) ILI

o prihodima iz samostalne djelatnosti (austrijski porezni broj) ILI

o novčanom imetku druge vrste (potvrde banke i sl.)

  • dokaz o osiguranju koje pokriva sve rizike u Austriji
  • putovnicu ili osobnu iskaznicu

U Beču je za to nadležan MA 35, 1120 Wien, Arndtstraße 67, Stiege 1, 1. kat). Ovaj Magistratski odjel na zahtjev dodjeljuje i osobne iskaznice s fotografijom (Lichtbildausweis), te kartica za članove obitelji (Aufenthaltskarte). Nakon 5 godina boravka dobija se dozvola za trajni boravak (Bescheinigung des Daueraufenthaltes).

Hrvatski državljani još do najkasnije 30.6.2020. nemaju pravo u austrijskim tvrtkama raditi kao nesamostalni zaposlenici. Razlog je što je Austrija iskoristila mogućnost da tzv. prijelazni period za zabranu zapošljavanja za Hrvate produži do maksimuma od 7 godina nakon pristupanja EU. Do tada za dobijanje radnog mjesta trebate ili potvrdu o oslobađanju, odnosno izjednačenosti (Freizügigkeitsbestätigung) ili dozvolu za zapošljavanje (Beschäftigungsbewillligung)

„Freizügigkeitsbestätigung“ možete dobiti ako

  • ste  12 mjeseci bez prekida bili legalno zaposleni u Austriji,
  • živite ovdje najmanje 5 godina i posjeduje redovite prihode na temelju legalne samostalne djelatnosti ,
  • živite 2 godine u Austriji, ali ste iznimno napredovali u integraciji
  • ste bračni drug, registrirani partner ili maloljetno dijete stranca koji posjeduje „crveno-bijelo-crvenu kartu plus“ (Rot-Weiß-Rot-Karte plus)

i ako ste član obitelji (partner, djeca do 21. godine) i živite u istom kućanstvu, neovisno o tomu koje državljanstvo imate.  

Ako ne ispunjavate nijedan od gore navedenih uvjeta, onda se Uredu za zapošljavanje (AMS) nadležnom za sjedište tvrtke, uz putovnicu, prijavu stana i eventualni dokaz o srodstvu, mora podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za zapošljavanje (Beschäftigungsbewilligung). Radno mjesto možete dobiti samo ako AMS utvrdi da na svojoj evidenciji nema nikog drugog tko bi odgovarao traženom profilu. A to je iznimno teško, osim za deficitarna zanimanja.